Fractie nieuws

De meeste mensen deugen

Geschreven door 15 maart 2021 januari 14th, 2022 No Comments

De meeste mensen deugen

Dit is de titel van een boek geschreven door Rutger Bregman. Een boek die ik iedereen van harte kan aanbevelen. Leesbaar en vooral leerzaam. Wat mij dit boek leert, is dat vooral de context belangrijk is, de andere kant van de waarheid.

Dat de meeste mensen deugen weten jij en ik ook wel. Ok, het komt er soms onhandig uit en de zender zegt vaak iets anders dan de ontvanger hoort. Maar dan nog is het, of kan het, een geruststellende gedachte zijn. Als we dat proberen te vertalen naar de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart en dan vooral de peilingen van dit moment. Wat zeggen die peilingen over ons als kiezers en misschien ook, wat zeggen die over de wijze waarop politiek gevoerd wordt.

De waarheid heb ik niet in pacht en ook het genoemde boek bracht mij geen verheldering over de verkiezingen. Maar toch, er wordt gekozen zoals er wordt gekozen. Hebben zoveel kiezers ongelijk? Wordt er gekozen met als basis ontevredenheid over de politiek over de afgelopen jaren? Zo ja, waarom wordt er dan zoveel rechts en zelfs ver rechts gekozen?

Ik heb de antwoorden ook niet maar ik heb daar wel zorgen over. Dat is mijn context en dat is niet hetzelfde als de waarheid. Vrijheid van kiezen op wie en welke partij is een groot goed in onze democratie. Maar niet gekozen is altijd slecht gekozen.

Voor mij en hopelijk veel Nederlanders zit er niets anders op dan te kiezen. Dit met groot vertrouwen in het feit dat de meeste mensen deugen.

Mari van der Aalsvoort
Fractievoorzitter HIER